Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

Kastély-túra (105km)

PRÉMIUM TÚRA, KOMPLEX ÉLMÉNYEKRE VÁGYÓKNAK

A túra három megye kastélyait próbálja egy páratlan szépségű gyöngysorra fűzni, péceltől hatvanig, nógrád megyei kitérővel.

A kastélyok monumentális építmények, tekintélyes falakkal. Kivételes nagyságok építették őket – mint királyok, hercegek, grófok, bárók, hogy ott lakozzanak és megvédjék a falaik között élőket. Sokszor arra is használták őket, hogy a lakosságot és a fontos utakat ellenőrizzék és gyakran épültek olyan helyekre, ahol alkalmas életfeltételek voltak a kastélyban élők számára: jól termő földek, bő vízforrások közelében.

A kastély ura mellett a felesége, gyerekei és az udvartartás is itt élt, sőt több helyen a kastély urának helytartója is itt lakott, hogy gondoskodni tudjon a kastélyról, amikor ura távol volt. Helyiségei nem csak lakosztályok voltak, hanem konyha, könyvtár, bálterem, tárolók, toalett helyiségek, stb.

Megépítésük több évig tartott, hasonló bölcsességgel építvén őket, mint a modern tekintélyesebb épületeket. A négyzetméterenkénti építési költségük elég magas volt: a neuschwansteini kastély területe 5850 nm, építési költsége, napjaink árfolyamán 34 253 640 Euró volt. Négyzetméter árban kifejezve ez 5855 Euró, ami a hozzáadott értéke miatt, aktuálisan is felülmúlja például a luxus bécsi ingatlanok négyzetméterenkénti árát. (Európában jelenleg kastélyokat 250 000 Euró és 5 000 000 Euró között lehet vásárolni.)

previous arrow
next arrow
Full screenExit full screen
previous arrownext arrow
Slider

A kastélyok egyedi építmények, mindegyiknek megvan a saját történelme, saját építészeti egyedisége. Felgerjesztik bennünk a képzelőerőt, hogyan tudtunk volna élni abban az időben? Esetleg nem találtuk volna őket túl nagyoknak? Mindenesetre nem hagynak bennünket közömbösen! A kastélyok történelmünk tanúi, gyülekezőhelyek ott, ahol a kastély ura és udvara maradandóan befolyásolta kora társadalmát. Ennek a pontos körülrajzolása, hogy mi és hogyan történt, sok látogatót vonz.

Tegye hát félre a kliséket és látogassa meg a kastélyokat! A történelem ezen emlékei nem csak kő és hamu, hanem betekintési lehetőség abba, hogy mit és hogyan lehetett alkotni.

Végighaladva az 5 szakaszra osztott Kastély túrán, kitárulkozik a világ Ön előtt, megtörve a reménytelenséget a jelenkor silány értékeiben, vagy kevésbé tekintélyes, maradandó emlékeiben.

Megismerve egy kastély, egy vidék történelmét, kultúráját, szokásait, olyan, mintha elmenekülhetne kicsit a mai, pillanatnyi örömöket célzó világból…

Legyen kíváncsi, nyisson be a kastélyok kapuin, mert ezek a helyek arra várnak, hogy elárulják a sikeressé válásuk titkait!

A Kastély-túra gyaloglási szakaszainak teljesítése a kulturális élményen túl, sportteljesítmény is – több, mint 100 km hosszan, szakértelemmel tervezett útvonalon haladhat.

Megismerheti Pest, Nógrád és Heves megye tájait, feltöltődhet az úton. Az egységek teljesítését a túrafüzetben pecséttel és kitűzővel ismerjük el. Minden szakaszon felkészült túravezető kíséri a résztvevőket, a kastélyoknál pedig idegenvezető tárja fel a feledés lepleibe burkolózó történeteket és értékeket.

Egészségügyi munkatársunk is elkíséri az útra, és őrködni fog afelett, hogy ereje teljében tudja a szakaszt teljesíteni. A még élvezetesebb korabeli hangulat megteremtéséhez, klasszikus zenészek gondoskodnak arról, hogy teljesen a kastély történelmébe tudja képzelni magát.

A túra szakaszain, időközönként találkozni fog frissülést kínáló munkatársainkkal is. Biztonságban túrázhat!

Mindezeken felül, az 5 szakaszt teljesítő résztvevőinket, értékes ajándékkal jutalmazzuk a kulturális kalandjaik végén!

 

Kellemes időtöltést, jó túrázást kívánnak: A Szervezők

Kastély-túra 1. szakasz:
Pécel – Gödöllő

Két, egykoron „királycsináló” főúr befolyása

A Ráday kastély építése Ráday Pál (apa) és Gedeon (fia) nevéhez fűződik. Tehetségben, műveltségben kiemelkedő református vallású nemesek voltak. Ráday Pál, Rákóczi Ferenc diplomatája volt, mai szemmel ő volt a kormányszóvivője, PR-jának vezetője.

Kastély-túra 2. szakasz:
Gödöllő – Babatpuszta – Aszód

Egy salzburgi építész, három, magyar jellegű barokk kastély

A Grassalkovich kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. Grassalkovich Antal építtette, aki Mária Terézia bizalmasa volt. Építésvezetője ugyanaz a salzburgi születésű építő, Mayerhoffer András, mint a Rádayak kastélyáé.

Kastély-túra 3. szakasz:
Aszód – Kiskartal – Szirák

Egy olasz építész, két gyönyörű barokk kastély

A Podmaniczky-kastélyt felvidéki nemesek építették, mely 250 évig volt a család központja. Építői között megtalálhatjuk ugyanazt a salzburgi születésű mestert, aki másik két meglátogatott kastélyunkat építette (Mayerhoffer András).

Kastély-túra 4. szakasz:
Szirák – Fenyőharaszt

Magyarország két legszebb kastély szállója

A Teleki-Degenfeld-kastély alapja a Johannita lovagok kórháza lehetett. A kastélyt 1748-ban építtetik, ugyanazzal az olasz építésszel (Giovanni Battista Corleone), aki az aszódi Podmaniczky-kastélyon is munkálkodott.

Kastély-túra 5. szakasz:
Fenyőharaszt – Nagygombos – Hatvan

Egy barokk majorság árnyékában

Fenyőharaszt nevét a területen előforduló harasztról kapta. A kastélyt 1805-ben kezdték építeni, klasszicista stílusban. Báró Podmaniczky Levente fejezte be, a kiegyezés után. A századfordulón 1000 kötetes könyvtára, értékes acélmetszet gyűjteménye volt.